• Slide1
  • Slide2
  • Slide3
  • Slide4
  • Slide5
  • Slide6
  • Slide7
16 dec 2012
december 16, 2012

Tao Te Ching: Het pad is het doel

0 reacties

 

Tao: Een reis van duizend mijl begint met één enkele stap

Heb jij een droom?
Wat is jouw eerste stap om die droom te gaan leven?
Wil je jouw pad ontdekken?

 

Dit is de beroemdste regel uit de Tao Te Ching. Hij moedigt ons aan om uitstel te vermijden en gewoon te beginnen waar we zijn, hier en nu. Elk doel is mogelijk vanaf hier!
Vergeet het eindresultaat; wanneer je aankomt waar je dacht dat je zou willen zijn, zul je gewoon aan een nieuwe reis beginnen. Dus geniet van elke stap op de weg en houd in gedachten dat elk doel mogelijk is vanaf het punt waar je bent. Doe gewoon één ding, met één dag tegelijk.

Een stap… één moment….één dag tegelijk…. is de Tao in actie.

Alles heeft van nature een uitgangspunt, een pad en een vervulling. Het pad heeft één specifiek kenmerk: het is niet pasklaar. Het ontstaat van moment tot moment en tegelijkertijd verdwijnt het achter onze rug. Alsof je in een trein  zit. We zijn altijd in een of andere stemming. We kunnen een verdrietige bui hebben of een boze bui, of misschien een wat onbestemde bui, een soort vaagheid. In elk geval, wat onze stemming ook is, dat is het pad. We kunnen er nu op dit moment naar streven aardig te zijn, ons te ontspannen en ons hart en onze geest open te stellen voor waar we in het huidige moment mee te maken hebben. Nu is het juiste moment. Nu is het enige moment. Hoe we er mee omgaan schept de toekomst. Als we in de toekomst opgewekter worden, komt dat door ons streven en onze inspanning om in het nu opgewekt te zijn. Wat we doen stapelt zich op; de toekomst is het resultaat van wat we op dit moment doen. Soms ontmoeten we iemand die ogenschijnlijk een gevoel van welbevinden heeft en vragen we ons af hoe die persoon eraan gekomen is. Wij zouden ook wel zo willen zijn en een voorbeeld willen geven aan anderen.

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *