Boeddhisme

Gautama Boeddha

Het vermijden van al het foute gedrag,
Het ondernemen van het goede,
En het ontwikkelen van je eigen geest;
Dit is de leer van de Boeddha’s.
Boeddha (Dhammapada vers 183)

Het boeddhisme is een levensbeschouwelijke en religieuze stroming die volgens de overlevering werd gesticht door Gautama Boeddha. Het doel van boeddhisten is om bevrijd te worden uit de kringloop van wedergeboorte, om zo nooit meer te hoeven lijden. Het boeddhisme heeft zich geleidelijk over andere delen van Azië verspreid, en heeft een centrale rol gespeeld in de spirituele, culturele en sociale ontwikkeling van de oosterse wereld.

Het Pad van de Vreedzame Krijger

Krijgerschap is een onophoudelijke reis.
Een krijger zijn betekent leren
ieder moment van ons leven
oprecht te zijn.
( uit Shambhala, Chögyam Trungpa)

De huidige stand van zaken in de wereld gaat ons allen aan. De wereld verkeert in opperste verwarring. De roep om wakker te worden, om onze kracht en talenten te gaan gebruiken wordt steeds sterker. Krijgerschap heeft in dit verband niets te maken met oorlog voeren. Het gaat hier om menselijke moed en onverschrokkenheid. Werkelijke moed is dat we niet bang zijn voor de kracht in onszelf. Het wezen van krijgerschap is dat we mensen of situaties nooit in de steek laten. Door de wereld te dienen kunnen we haar redden. Wat hebben wij de wereld te bieden? Waar ligt onze specifieke kracht? Hoe kunnen we die kracht vorm geven?
Wat is jouw specifieke bijdrage aan de wereld? Hoe kun je jouw talenten inzetten? Het is een uitdaging om dit te ontdekken en dit ook werkelijk te gaan doen.
De tijd van handelen is aangebroken.

Meditatie

Om Tara
Tutare
Ture Soha
( Tara, vrouwelijke Boeddha van mededogen )

Het beoefenen van aandacht is een oude boeddhistische methode. Meditatie kan je helpen te ontspannen, je gedachtestroom tot rust te brengen en intenser in het huidige moment te leven.
De ideale staat van rust ontstaat wanneer lichaam en geest één geheel zijn. Wanneer het denken tot rust komt, kom je in contact met een oneindige, vreugdevolle dimensie van ‘Zijn’ in jezelf. Regelmatige meditatie helpt je om rust, zelfvertrouwen en mededogen te ontwikkelen. Je vermogen om te focussen en efficiënt te handelen neemt toe. Daardoor krijg je meer voor elkaar in korte tijd.


Voor informatie, het opgeven voor een workshop of voor het maken van een afspraak kun je bellen naar: Irene Jonkers Tel. 0595-424581 of 06 811 68 572 of klik hieronder om contact op te nemen.