18 nov 2013
november 18, 2013

Komeet Ison

0 reacties

Ison zichtbaar

LONEOS-ISON1Komeet ISON is één van de meest besproken ruimteobjecten van het afgelopen jaar. De komeet werd in september 2012 ontdekt en aangekondigd als ‘komeet van de eeuw’. Onderzoekers verwachtten toen namelijk dat de komeet zeer helder zou zijn op het moment dat deze bij de zon en aarde in de buurt kwam en zelfs op klaarlichte dag met het blote oog zichtbaar zou zijn. Vooralsnog maakt ISON de verwachtingen niet waar en is de komeet nog lang niet zo helder als onderzoekers hadden verwacht. Als ISON ons één ding geleerd heeft, dan is het wel dat kometen onvoorspelbaar zijn. Vandaar dat het de komende weken spannend wordt. Maar wat ISON ook gaat doen, de mensheid zal er getuige van zijn. Heel wat ruimtesondes houden de ogen op ISON gericht.

Mercurius en de Aarde

Op 18/19 november staat Ison het dichtst bij Mercurius. Astronomen verwachten in deze tijd grote plasmaontladingen en toenemende elektrische-, licht en vuur- fenomenen, zoals vele lichtbollen aan het firmament met enorme, miljoenen kilometers lange bliksemschichten. De kans is groot dat de Aarde daar ook iets van mee krijgt. Op 26/27 november staat Ison het dichtst bij de Aarde.

 

Ison heeft 3 staarten

ISON_damian-500x321ISON is een komeet die waarschijnlijk uit de Oortwolk afkomstig is. De komeet zal op 28 november 2013 de zon naderen tot een afstand van 0.012 AU (1.800.000 kilometer). De komeet zal eveneens de aarde dicht genoeg naderen om met het blote oog zichtbaar te zijn.
De beroemde amateur-astrofotograaf Damian Peach heeft ISON op 6 november j.l. gefotografeerd en op de foto zijn duidelijk twee extra staarten te zien, onder de ‘grote’ staart.

De komende weken wordt al spannend of ISON de hoge verwachtingen waar gaat maken. Volgens expert zijn er drie mogelijk scenario’s:
1. ISON valt al voordat deze bij de zon in de buurt komt uit elkaar.
2. ISON valt kort (enkele uren) voordat deze bij de zon in de buurt komt uit elkaar. Het is mogelijk dat de extreme hitte de komeet fataal wordt. Ander scenario: de komeet wordt door de aantrekkingskracht van de zon letterlijk uit elkaar gerukt.
3. ISON overleeft.

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *